Ramly Burger akan mula terima pembayaran kad dan eWallet di semua cawangan

Siapa yang tak kenal Ramly Burger kan. Ia adalah jenama yang mempopularkan jualan gerai burger tepi jalan milik rakyat Malaysia. Dalam berti terbaru, Ramly Group merancang untuk menggunakan pembayaran eWallet di cawangan kedai runcit mereka di seluruh Malaysia, menggunakan penyelesaian perbankan digital dari Perbankan Islam Hong Leong.

Dalam pengumuman tersebut, Ramly akan menggunakan penyelesaian tanpa tunai Perbankan Islamik Hong Leong iaitu terminal Point-of-Sale (POS) semua dalam satu di bistro, kedai dan kiosk di seluruh negara. Terminal ini membolehkan cawangant ersebut menerima semua jenis bayar kad serta kebanyakan penyedia eWallet seperti Boost, TNG eWallet, WeChat Pay, AliPay dan Samsung Pay.

Ramly Group dan Hong Leong Bank juga merancang untuk menyediakan pembayaran digital ini di warung dan gerai milik individu yang menggunakan jenama “Ramly Burger”. Kedua-dua pihak akan berusaha untuk menjayakan inisiatif ini bagi menjadikan perniagaan mikro menjadi sebahagian dari pembayaran digital.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutig Perbankan Islamik Hong Leong, Jasani Abdullah, “Salah satu kunci utama perbankan kami adalah membantu perkembangan industri Halal tempatan terutama di sektor makanan dan produk perbankan patuh Syariah, perkhidmatan dan penyelesaian sebagai teras. Industri Hala di Malaysia dan antarabangsa berkembang pesar di mana 60% darinya berkaitan industri makanan. Dengan adanya Ramly, sebuah jenama makanan Halal tempatan terkenal sebagai rakan perbankan menjadi satu titik penting dalam halatuju kami untuk menyokong industri Halal tempatan dan menjadi peneraju Perbankan Islamik Digital di Malaysia.”

Pengerusi dan Pengarah urusan Ramly Group, Dato’ Dr. Haji Ramly bin Mokni pula berkata, “Dalam usaha kami untuk mengembangkan lagi jenama Ramly ke fasa seterusnya, kami telah mengenal pasti keperluan untuk berubah ke arah model perniagaan digital memandangkan negara turut menuju ke arah ekonomi digital. Kami percaya dengan mengukuhkan lagi hubungan dengan Perbankan Islamik Hong Leong, kami boleh beroperasi dengan kos lebih baik dan efisyen bagi menarik minat pelanggan yang kini mencari pilihan pembayaran tanpa tunai.”